Projecten

MC’s vs. WC’s: A Flush Beat Spectacular (2017)

 

Keramische beats, porseleinen soundscapes en een shitload aan woorden. Vuilgebekt en heet gebakken. Op het onbesmeurde sanitair van De Coninck wordt getikt, getokt, geschreven en bedot. Glimmend aardewerk, gespoeld met geluid, gewassen door licht. Samen met Het Gebeurde brengen Wander “Wanna” Rooze en Thomas “Horry” Verbruggen u een interactieve live performance waarin er wordt gefreestyled op de klanken van wasbakken en toiletten. Het verschil tussen pop en poep was nog nooit zo klein ...

Kan het bespelen van sanitair leiden tot nieuwe inzichten in het geschiedkundig onderzoek? Vast wel! De performance heeft in ieder geval verscheidene cultuurhistorische uitstapjes in petto. De viering van de 100ste verjaardag van ‘Fountain’ van Duchamp vormt onmiskenbaar de basis van het project. Het bungelende en disfunctionele sanitair is een vette knipoog naar het werk van de Franse kunstenaar. Daarnaast functioneren de producten van De Coninck als readymade-instrumenten waar heuse hiphop instrumentals mee gegenereerd kunnen worden. Say what?! Koen en Johan nodigden de legendarische Mechelse rappers Wanna en Horry uit om al freestylend de dialoog aan te gaan met de sanitaire soundscapes. Het publiek wordt bij de performance betrokken en zorgt voor al dan niet toiletgerelateerde onderwerpen waar de rappers mee aan de slag kunnen. Als herinnering aan de performance worden de onderwerpen ‘latrinaliagewijs’ op De Conincks potten en bakken getagd.


Het Gebeurde wil met dit muzikaal experiment vooruitblikken op volgend jaar, wanneer het bureau Mechelen als historische hiphopstad in de kijker gaat zetten.

 

In het kader van '1917 FOUNTAIN 2017’ (2 december 2017 tot 7 januari 2018), een samenwerkingsproject tussen Sanitair De Coninck, Mechelen Talentenfabriek/ARTenova en Academie Mechelen.

 

Zaterdag 2 december 2017, 18u00-19u00

Artenova, Hendrik Consciencestraat 56, 2800 Mechelen
Mechelen Hiphopstad (2018)

 

In 2018 viert de Dijlestad haar rijke hiphopverleden. We blikken terug op minstens twee decennia eigenzinnige Mechelse hiphop, staan stil in het nu, en kijken vooruit naar wat de toekomst te bieden heeft.

 

Mechelen Hiphopstad is een project van de Mechelse hiphopscene, Cultuurcentrum MechelenH30Mechelen TalentenfabriekWord!BumayeBusta Move vzwFor Sure Chaud en natuurlijk Het Gebeurde. Met steun van de Stad Mechelen en vzw Tsentroem Prikkelt.

 

Surf naar www.facebook.com/MechelenHiphopstad voor alle Mechelse hiphopnieuwtjes.

 

Op https://mechelenhiphopstad.be verzamelen en archiveren we de Mechelse hiphopgeschiedenis. Heb je op zolder nog uniek archiefmateriaal liggen? Stuur gerust op naar info@mechelenhiphopstad.be. Verder kan je op de website alle toekomstige evenementen vinden.Mechelen Hiphopstad: Van A(BN) tot Z(wartWerk)

 

Op 9 november 2018 eren we met 'Mechelen Hiphopstad: Van A(BN) tot Z(wartWerk)' Mechelse hiphophelden van vroeger en nu. We gaan voor een avontuurlijke combinatie van unieke optredens, een boeiende expo en een speciale RADAR-editie. Begin al maar te likkebaarden bij volgend avondvullend programma in Cultuurcentrum Mechelen:

▪️19u00: OPENING EXPO MECHELEN HIPHOPSTAD▪️
-> Een blik op de geschiedenis van de Mechelse hiphop met uniek beeldmateriaal en archivalia.
-> DJ Rosy, een gepassioneerde female urban DJ uit Antwerpen, zorgt de hele avond voor krachtige tunes gaande van afrotrap tot R&B en hiphop met Marokkaanse invloeden.
-> BUSTA MOVE - Flash Family komt langs voor het betere breakwerk.

▪️20u00: RADAR – HIPHOP-EDITIE▪️
-> Ikraaan creëert soultrap en R&B in het Nederlands. Op RADAR brengt ze een voorproefje van haar komende EP.
-> D2B Dance Crew is de dance crew van Dansschool Urban TalentZ vzw, gespecialiseerd in urban.
-> Safi is bezig aan een daverende comeback. Voor RADAR steekt hij zijn nummers in een akoestisch jasje.

▪️22u00: OPTREDENS ZWARTWERK EN ABN▪️
-> De avond sluiten we af in stijl. Brengt de expo het verhaal van A(BN) tot Z(wartWerk), dan doen we het nu andersom. ZwartWerk laat een glimp van de toekomst zien terwijl ABN iedereen terugkatapulteert naar de pioniersjaren van de Vlaamse hiphop.Expo Mechelen Hiphopstad

 

Van de straten van Nekkerspoel tot in het portaal van de kathedraal, de Mechelse hiphopscene groeide in de afgelopen drie decennia uit tot een beweging die niet meer genegeerd kon worden. Ongeremd en ongebreideld creatief wortelde ze zich diep in de identiteit van de Dijlestad. Van a tot z nemen we u mee op een tocht doorheen de boeiende geschiedenis van de grootste ondergrondse subcultuur die ooit in de 015-regio plaatsvond. Aan de hand van affiches, krantenknipsels, foto’s en interviews met sleutelfiguren worden verschillende disciplines als rap, breakdance, graffiti en dj’en belicht. De expo overloopt de ontwikkelingen die de scene heeft doorgemaakt, van de pioniersjaren tot en met de laatste evenementen die in 2018 plaatsvonden.

 

09.11.2018 tot 02.12.2018, Cultuurcentrum Mechelen

Dinsdag en woensdag van 13:00 tot 16:30

Donderdag tot zondag van 13:00 tot 18:00

Gratis toegangHipHopNight

 

Mechelen Hiphopstad stelt voor: HipHopNight. Een avond waar we over de stedelijke grens heen kijken en de toekomst van de hiphop omarmen. Op het programma: een fijne selectie van artiesten die balanceren op de grens tussen doorbraak en furore maken.

 

20u30: deuren

21u00-21u30: Vinci

21u45-22u15: Cedje

22u30-23u00: Bouzzy

23u15-00u00: Darrell Cole

00u00-02u00: DJ Tumult

 

Hosted by Tonic & Kaïn

 

17.11.2018, Cultuurcentrum Mechelen

Inkom: 5 euro

Facebookevent30 Jaar Breakdance & Hiphop in Mechelen

 

We vieren drie decennia breakdance & hiphop in Mechelen. De Loods wordt een ontmoetingsplaats voor old, mid en new skoolers én iedereen die in de voorbije jaren betrokken was bij de Mechelse hiphopscene, met een bijzondere aandacht voor breakdancend Mechelen en het HipHopKafé.

 

Op het programma, onder andere:

* Crusade Of The Rookies Battle 

* Hommages

* Video's

* Surprise acts

* Showcases

* Gratis workshop rap met Shockproof

* Rap cyphers

* Kirezi

* Beatbutcher

* Fatty K

* Pasi

* DJ Woody

* DJ Tumult

 

01.12.2018, De Loods, Douaneplein, 2800 Mechelen

Inkom: 5/10 euro

Facebookevent